Vianočné menu i zdravšie tipy (nielen) pre deti

Odborníci sú presvedčení, že zlá a nevyvážená strava má podstatne horší vplyv na zdravie matky, než na kvalitu materského mlieka. Každá dojčiaca mamička si postupne sama odsleduje potraviny, ktoré jej dieťatku nerobia dobre. Stanoviť preto pevný zoznam zakázaných jedál rozhodne nemáme v pláne. Radi by sme zdôraznili čosi celkom iné.

Hoci je vianočný čas obdobím, keď zvykneme poľaviť, neriešiť číslice na váhe a stále si zakazovať obľúbené pochúťky, vedzte, že to ide aj inak. Lepšie povedané, zdravšie.

Pre tých najmenších

Ak túžite dať dieťatku ochutnať niečo z tradičného sviatočného menu (ovocie, oblátku, rybu, šošovicu a i.), majte na pamäti dôležité pravidlo – dieťaťu naservírujte iba to, čo má v jedálničku zavedené. Deti do 1. roka môžu jesť ľahkú obmenu zemiakového šalátu s karotkou a hráškom, šošovicovú polievku bez údenín a pod. Pediatri tvrdia, že s rybou je vhodné počkať až po 12-tom mesiaci. Po prvom roku života sú ryby cenným oživením stravy. Deťom starším ako rok môžete s kľudným svedomím ponúknuť vianočný medovníček, linecké koláče, lokálne ovocie, oblátky, rybu parenú alebo pečenú, vegetariánsku kapustnicu bez hríbov alebo s morčacím mäsom a taktiež zemiakový šalát bez majonézy i cibule. Tá je totiž pre detský žalúdok v danej forme príliš ťažko stráviteľná.
Tipy na odľahčené vianočné menu (bez ohľadu na vek)

Polievka je základ

Ponuka polievok na štedrovečernom stole sa v rôznych kútoch Slovenska líši. V domácnostiach sa objavuje hovädzia, hubová, zeleninová, hrachová, rybia polievka, ale i kapustnica. Väčšina z nich býva zahustená zápražkou a doplnená pečivom ako prílohou. Čo tak pečivo vynechať a miesto zápražky použiť olivový olej s dozlatista opraženou cibuľkou?

Vianočné koláče

Sladké koláče majú vo väčšine slovenských rodín rovnaké menovatele. Nimi sú biela múka, biely cukor, olej, tučné plnky. Nahradiť ich pritom zdravšími alternatívami nie je nič náročné. Miesto cukru siahnite po mede alebo vanilke, bielu múku suplujte celozrnnou a krémové plnky zas ovocnými. Budete sa cítiť oveľa lepšie, žalúdok ušetríte nepríjemnej ťažoby a rozdiel v chuti takmer nezbadáte.

Zemiakový šalát

Malá obmena s veľkým efektom. Reč je o kalorickej, sýtej majonéze, ktorú ľahko nahradíte bielym jogurtom. Chuť šalátu ostane nezmenená, avšak energetická hodnota obľúbenej vianočnej dobroty rapídne klesne.

Bez kapra ani ranu

Kapor patrí k najznámejším symbolom Vianoc, i keď konzumácia vysmaženej ryby ani zďaleka nepatrí do kategórie diétnych jedál. Vyskúšajte preto malú fintu. Počas smaženia kapra nechajte súčasne zovrieť aj vodu. Akonáhle začne vrieť, ponorte do nej na sekundu vysmaženého kapra a rýchlo ho vytiahnite späť. Tuk zo smaženia ostane vo vode, čo žalúdky celej vašej rodiny jednoznačne uvítajú.

Na obložené chlebíčky pozor

Nielen dospelí, ale i deti milujú obložené chlebíčky. Majonéza, šunka, salám, kečup, horčica, chren, vajíčka, respektíve vlašský šalát. Pri jednom kúsku väčšina z nás nekončí a problém v podobe nafúknutého brucha a ťažoby na žalúdku na seba nenechá dlho čakať. Aj obložené chlebíčky možno poňať zdravšie, čo znamená kúpiť celozrnný chlieb, miesto vlašského šalátu pripraviť tvarohovú nátierku a chlieb dozdobiť zeleninou. Povolený je aj syr, najlepšie s obsahom tuku v sušine do 30%.

Aj kyslá smotana sa dá nahradiť

Plánujete pripraviť nepečenú smotanovú tortu? Kyslú smotanu nahraďte nízkotučným tvarohom zmiešaným s bielym jogurtom a na stuhnutie použite želatínu. Pre dosiahnutie chuti kyslej smotany stavte na niekoľko kvapiek citróna.

Osvedčené finty v kocke:

✔ Cukor nahraďte sušeným ovocím, cukrovinky najlepšie osladíte sušenými ďatľami a figami. Ideálne je vybrané sušené ovocie rozomlieť. Umelé sladidlá sú ako ingrediencia do detských jedál nevhodné.
✔ Bielu múku je možné čiastočne alebo úplne nahradiť celozrnnou a pohánkovou, výborne chutí i orechová.
✔ Pokiaľ trpíte alergiou, vajcia vymeňte za zemiakový, prípadne kukuričný škrob, obľúbená býva mandľová a sójová múka, dokonca i Chia semienka.
✔ Mlieko v prípade intolerancie alebo alergie môžete nahradiť mandľovým alebo iným kvalitným rastlinným nápojom (pohánkový, ovsený, makový).
✔ Maslo je možné vymeniť za rastlinné oleje alebo tuky. Rastlinné tuky s nižším obsahom tuku využijete skôr pri príprave nepečených dezertov, do pečených koláčov zvoľte radšej oleje s vyšším podielom tuku.
✔ Maslové krémy odľahčíte tým, že použijete tvaroh alebo želatínu.

No hlavne! Nezabúdajte na raňajky. Tie vám pomôžu udržať si počas sviatkov želanú hmotnosť a neprejedať sa. Platí to aj pre deti. Výživoví poradcovia odporúčajú potraviny s nízkym glykemickým indexom, vďaka ktorým zaženiete hlad na dlhší čas. Skvelou voľbou sú vajíčka, celozrnné pečivo, šunka či ovsené vločky s bielym jogurtom.

Vianočné jedlá pre deti, ktoré si zamilujú

Šošovicová polievka so sušenými slivkami

Budete potrebovať:
350 g šošovice
150 g sušených sliviek
80 g oleja
50 g hladkej múky
100 g mlieka
ocot
soľ a kryštálový cukor

Takýto je postup:
Prebratú a vopred namočenú šošovicu dajte variť do vody. Akonáhle je spolovice uvarená, pridajte sušené slivky a dovarte domäkka. Z oleja a múky pripravte svetlú zápražku, rozrieďte ju mliekom, vlejte do polievky a chvíľu povarte. Nakoniec polievku ochuťte octom, soľou a cukrom.

Losos na pomarančoch a kuskus

Budete potrebovať:
4 filety lososa po 150 g
2 lyžice repkového oleja
3 lyžice masla
1 pomaranč
1 citrón
200 g kuskusu
zmes orechov a semienok
hrsť brusníc
soľ a korenie, rozmarín, kôpor
trošku pomarančovej kôry

Takýto je postup:
Kuskus nechajte napučať v horúcej vode. Pridajte lyžičku masla, soľ a pod pokrievkou nechajte kuskus vsiaknuť pridané suroviny. Na panvici opražte semienka a orechy, pridajte brusnice, pomarančovú kôru, kuskus, maslo a dôkladne premiešajte. Na oleji a zvyšku masla na panvici osmažte lososa po všetkých stranách. Ochuťte šťavou z citróna, polovice pomaranča i rozmarínom. Zvyšnú polku pomaranča a kôpor nechajte na ozdobu.

Kokosové guličky

Budete potrebovať (na 30 gramov guličiek):
200 g polotučného tvarohu
200 g kokosu
lyžicu medu
dva bielky
30 vylúpaných mandlí

Takýto je postup:
Cesto pripravíte rozmiešaním tvarohu, dvoch tretín kokosu, ušľahaných bielkov a medu. Vytvorte guličky, obaľte ich vo zvyšnom kokose a ozdobte mandľami.

Rybie krokety

Budete potrebovať:
600 g rybieho mäsa
mleté čierne korenie
vajíčko
strúhanku
1 strúčik cesnaku
2 polievkové lyžice mlieka
tuk
soľ

Takýto je postup:
Rybie mäso bez kostí pomeľte, osoľte a okoreňte. Následne pridajte vajíčko, rozotretý cesnak, 2 polievkové lyžice strúhanky, mlieko a spolu premiešajte. Z pripravenej zmesi vyformujte krokety, tie obaľte strúhankou a na rozpálenom tuku vypražte.

Vianoční medvedíkovia

Budete potrebovať:
300 g múky
100 g trstinového cukru
5 lyžíc medu
1 žĺtok
100 g masla
vanilku či mletú škoricu
štipku soli
oriešky, mandle na dozdobenie

Takýto je postup:
Na prípravu vianočných medvedíkov použite napríklad špaldovú múku alebo iný druh bezlepkovej múky. Žĺtok oddeľte od bielka, zmiešajte ho s práškovým trstinovým cukrom a medom. Pridajte maslo a opätovne premiešajte. Do cesta postupne vmiešajte múku a nakoniec pridajte soľ s korením. Cesto by malo mať hladkú konzistenciu a nechať sa ľahko tvarovať. Keď bude cesto správnej hustoty, nechajte ho v chladničke pár minút odležať. Potom ho vaľkajte cez potravinovú fóliu a začnite s vykrajovaním medvedíkov. Poukladajte ich na plech vyložený papierom na pečenie. Medvedíkov dozdobte orieškami či semienkami a dajte piecť do rúry predhriatej na 180 ° C. Pečte približne desať minút.

Dobrú chuť a krásne sviatky ☺

Pridať komentár