Veľký manuál o mede! Odkedy ho dávať deťom? Prečo sa nekazí? Ako overiť jeho pravosť?

O tom, že med je nepostrádateľnou súčasťou mnohých slovenských domácností, netreba azda diskutovať. Veď nie nadarmo sa zvykne označovať aj ako zlatý liek.

Tento koncentrovaný extrakt z kvetín a rastlín je považovaný za prírodný elixír zdravia. Niet divu. Med totiž obsahuje obrovské množstvo cenných látok, enzýmov, vitamínov, proteínov, aminokyselín a cukrov. Z vitamínov sú to: A, C, B1, B6, B12, D, E a K.  Z minerálov je to najmä vápnik, sodík, horčík, fosfor, draslík, železo a kremík. Med je vždy iný, unikátny. Jeho chuť, farba i zloženie závisia od prostredia, kde včelstvo zbiera nektár z kvetov. No k hlavným parametrom patrí nielen lokalita, ale tiež zloženie kvetu či obdobie, v ktorom boli včely najaktívnejšie.

Unikátne účinky medu

Už niekoľko kvapiek medu vám zaručí celý prílev zdravotných benefitov. Veď med:

  • vplýva na správnu činnosť vnútorných orgánov
  • zvyšuje imunitu
  • bráni predčasnému starnutiu organizmu
  • zlepšuje krvný obraz
  • je súčasťou prípravkov na podporu imunity a proti kašľu
  • pomáha pri nespavosti, pri nervovom vypätí i strese
  • zmierňuje migrény nervového pôvodu
  • urýchľuje liečbu žalúdočných vredov
  • je považovaný za afrodiziakum
  • regeneruje pečeň a zlepšuje trávenie
  • posilňuje srdce a upravuje vysoký krvný tlak

Môžu ho deti?

Deťom do jedného roka med, ani ako súčasť liečby, nepodávajte. Môže obsahovať baktériu clostridium botulinum. Tá produkuje botulotoxín – jeden z najsilnejších známych jedov. Bábätká ešte nemajú také kyslé prostredie v žalúdku, aby zničilo spóry (kľudové formy tejto baktérie) obsiahnuté v mede. U malých detí to môže viesť k tzv. dojčenskému alebo infantilnému botulizmu.

Prečo ho dávať (aj) starším deťom?

Pokiaľ dieťatko netrpí alergiami a konzumácia medu mu nerobí problémy, mal by byť súčasťou jeho jedálneho lístka. Odborníci sa jednoznačne zhodujú, že:

  • pre vysoký podiel fruktózy je zdravšou alternatívou než cukor, obľúbenou voľbou rodičov je rovnako agávový sirup,
  • má antibakteriálne účinky, ktoré využijete pri zápaloch žalúdka i povrchových zraneniach pokožky,
  • utíši hlad na dlhšiu dobu, pretože má nižší glykemický index,
  • pôsobí ako antioxidant, pomáha udržiavať zdravú črevnú mikroflóru.

 

Medové dobroty

Keďže deti zvyknú občas poriadne vymýšľať a z trucu odmietajú to, čo je pre ne zdravé, skúste ich okabátiť dvojicou chutných receptov. Ich nosnou ingredienciou je práve med.

Domáce medovníky:

  • 1 kilo hladkej múky
  • 400 g medu
  • 400 g práškového cukru
  • 4 stredne veľké vajíčka
  • 2 lyžičky sódy bikarbóny
  • 3 lyžice korenín (1,5 lyžice škorice, malé množstvo badiánu, totožné množstvo anízu, klinčekov a feniklu)

Postup: Múku zmiešajte s cukrom, sódou bikarbónou, koreninami a na záver celé preosejte. Vo vzniknutej zmesi urobte jamku. Do nej prilejte med a rozšľahané vajíčka. Pripravte cesto, dajte ho do nádoby, prikryte a nechajte tuhnúť aspoň 2 dni. Na pomúčenej doske ho rozvaľkajte na požadovanú hrúbku. Medovníky poukladajte na plech potretý tukom na pečenie. Vložte do rúry a pečte zhruba 10 minút pri teplote 200 °C.

Medové karamelové cukríky

  • 1 šálka plnotučného mlieka
  • 1,5 šálky cukru
  • 3 čajové lyžičky medu
  • 25 gramov masla
  • pol čajovej lyžičky kyseliny citrónovej

Postup: Do nádoby s hrubým dnom nalejte mlieko a priveďte ho do varu. Pridajte doň maslo, cukor a za stáleho miešania varte na miernom ohni. Keď zmes mierne zhustne a stmavne, pridajte med a kyselinu citrónovú. Dôkladne miešajte na miernom plameni, kým zmes stmavne a zhustne ešte viac. Potom ju dajte bokom z plameňa, nalejte do foriem na ľad a vložte do chladničky. Stuhnuté cukríky stačí vyklopiť a zjesť.

Med ako súčasť liečby

Čoraz viac ľudí inklinuje k alternatívnejším spôsobom liečby, spolieha sa na dary prírody, med nevynímajúc. Ten je osvedčenou pomocou v boji s kašľom i bolesťami hrdla. Skúste nepríjemné ťažkosti zahnať popíjaním tohto nápoja. Pripravte si 1 žĺtok, 1dl mlieka a jednu polievkovú lyžicu medu. Zmes poriadne zmiešajte, mlieko ale predtým zohrejte. Hrdlo si oviažte teplou šatkou a nápoj po malých dúškoch vypite.

Med sa vám zíde aj ako pomoc proti kašľu. Vezmite si 250 g medu, 2 hrste čerstvých listov skorocelu a 100 ml vody. Umyté listy skorocelu rozmixujte s medom a vodou. Následne zmes povarte na miernom ohni, kým sirup zhustne. Deťom podávajte tri razy denne, no maximálne jednu polievkovú lyžicu. Mamičky ju zvyknú premiešať v čaji.

Vyživí suché pery

Sprievodným javom chrípkových a ďalších vírusových ochorení bývajú suché pery. Prvou pomocou na ich výživu a hydratáciu môže byť zázračný med. Kvalitný med, ideálne priamo od včelára, disponuje silnými  antibakteriálnymi a protizápalovými účinkami. Potrite si ním suché pery viackrát denne a zakrátko pocítite úľavu.

Porazte nespavosť aj urologické ťažkosti

Má vaše dieťa ťažkosti so spánkom? Opäť dôvod siahnuť po mede. Postačia dve čajové lyžičky kvalitného medu, zopár mletých klinčekov a 250 ml teplého mlieka. Do pohára teplého mlieka pridajte med, klinčeky a dôkladne rozmixujte. Nápoj treba piť pomaly, najlepšie tridsať minút pred spaním.

Dôležité upozornenie! Pridaním medu do horúceho nápoja (45-50 ° C) sa ničia jeho účinné látky. S jeho pridaním do tekutín preto počkajte, kým nápoj mierne vychladne.

Aby mal med, ako súčasť liečivých nápojov, zmienené účinky, dôležité je nepodceniť výber. V obchodoch dostať kúpiť aj falošný med. Ten spotrebiteľov láka nižšou cenou. Skôr, než si med vložíte do nákupného košíka, všimnite si jeho konzistenciu. Hustý med s podielom vody do18 percent odzrkadľuje jeho kvalitu. Do nepravého medu sú pridávané cukrové sirupy, kukuričný sirup, melasa a iné prísady. Organický med sa nevyrába v továrňach. Väčšina medov na trhu je, žiaľ, riedených.

Overte si jeho pravosť

Ak patríte k nadšeným konzumentom medu, ktorí si potrpia na najvyššiu kvalitu, tieto triky zrejme poznáte. Vám ostatným prezradíme hneď tri:

  • Dajte si kvapku medu na palec a okamžite zistíte, či sa lepí alebo nie. Čistý organický med by mal byť lepkavý.
  • Vložte do pohára s vodou lyžicu medu. Falošný med sa rozpustí rýchlo, no čistý klesne ku dnu.
  • Pravý med je horľavý. Umiestnite suchú zápalku na med a pokúste sa ju zapáliť. Ak sa zápalka rozhorí, med je naozaj čistý.

Viete, prečo sa nekazí?

Možno sa vám už stalo, že ste v tajných domácich zásobách našli starší pohár s medom, na ktorom sa čas vôbec nepodpísal. Dôvodom je nízke pH medu, ktoré ničí baktérie. Ďalšou príčinou je viazaná voda, čo znamená, že sa k nej baktérie nedostanú a nemajú podmienky na postupné rozmnožovanie. Určite ste však spozorovali cukornatenie  medu. Nebojte sa ho. Ide o estetickú chybičku, ktorú odstránite prehriatím celého pohára medu vo vodnom kúpeli.

Pridať komentár