O tom, že med je nepostrádateľnou súčasťou mnohých slovenských domácností, netreba azda diskutovať. Veď nie nadarmo sa zvykne označovať aj ako zlatý liek.
Tento koncentrovaný extrakt z kvetín a rastlín je považovaný za prírodný elixír zdravia. Niet divu. Med totiž obsahuje obrovské množstvo cenných látok, enzýmov, vitamínov, proteínov, aminokyselín a cukrov. Z vitamínov sú to: A, C, B1, B6, B12, D, E a K. Z minerálov je to najmä vápnik, sodík, horčík, fosfor, draslík, železo a kremík. Med je vždy iný, unikátny. Jeho chuť, farba i zloženie závisia od prostredia, kde včelstvo zbiera nektár z kvetov. No k hlavným parametrom patrí nielen lokalita, ale tiež zloženie kvetu či obdobie, v ktorom boli včely najaktívnejšie.
Unikátne účinky medu
Už niekoľko kvapiek medu vám zaručí celý prílev zdravotných benefitov. Veď med:
- vplýva na správnu činnosť vnútorných orgánov
- zvyšuje imunitu
- bráni predčasnému starnutiu organizmu
- zlepšuje krvný obraz
- je súčasťou prípravkov na podporu imunity a proti kašľu
- pomáha pri nespavosti, pri nervovom vypätí i strese
- zmierňuje migrény nervového pôvodu
- urýchľuje liečbu žalúdočných vredov
- je považovaný za afrodiziakum
- regeneruje pečeň a zlepšuje trávenie
- posilňuje srdce a upravuje vysoký krvný tlak
Môžu ho deti?
Deťom do jedného roka med, ani ako súčasť liečby, nepodávajte. Môže obsahovať baktériu clostridium botulinum. Tá produkuje botulotoxín – jeden z najsilnejších známych jedov. Bábätká ešte nemajú také kyslé prostredie v žalúdku, aby zničilo spóry (kľudové formy tejto baktérie) obsiahnuté v mede. U malých detí to môže viesť k tzv. dojčenskému alebo infantilnému botulizmu.
Prečo ho dávať (aj) starším deťom?
Pokiaľ dieťatko netrpí alergiami a konzumácia medu mu nerobí problémy, mal by byť súčasťou jeho jedálneho lístka. Odborníci sa jednoznačne zhodujú, že:
- pre vysoký podiel fruktózy je zdravšou alternatívou než cukor, obľúbenou voľbou rodičov je rovnako agávový sirup,
- má antibakteriálne účinky, ktoré využijete pri zápaloch žalúdka i povrchových zraneniach pokožky,
- utíši hlad na dlhšiu dobu, pretože má nižší glykemický index,
- pôsobí ako antioxidant, pomáha udržiavať zdravú črevnú mikroflóru.
Medové dobroty
Keďže deti zvyknú občas poriadne vymýšľať a z trucu odmietajú to, čo je pre ne zdravé, skúste ich okabátiť dvojicou chutných receptov. Ich nosnou ingredienciou je práve med.
Domáce medovníky:
- 1 kilo hladkej múky
- 400 g medu
- 400 g práškového cukru
- 4 stredne veľké vajíčka
- 2 lyžičky sódy bikarbóny
- 3 lyžice korenín (1,5 lyžice škorice, malé množstvo badiánu, totožné množstvo anízu, klinčekov a feniklu)
Postup: Múku zmiešajte s cukrom, sódou bikarbónou, koreninami a na záver celé preosejte. Vo vzniknutej zmesi urobte jamku. Do nej prilejte med a rozšľahané vajíčka. Pripravte cesto, dajte ho do nádoby, prikryte a nechajte tuhnúť aspoň 2 dni. Na pomúčenej doske ho rozvaľkajte na požadovanú hrúbku. Medovníky poukladajte na plech potretý tukom na pečenie. Vložte do rúry a pečte zhruba 10 minút pri teplote 200 °C.
Medové karamelové cukríky
- 1 šálka plnotučného mlieka
- 1,5 šálky cukru
- 3 čajové lyžičky medu
- 25 gramov masla
- pol čajovej lyžičky kyseliny citrónovej
Postup: Do nádoby s hrubým dnom nalejte mlieko a priveďte ho do varu. Pridajte doň maslo, cukor a za stáleho miešania varte na miernom ohni. Keď zmes mierne zhustne a stmavne, pridajte med a kyselinu citrónovú. Dôkladne miešajte na miernom plameni, kým zmes stmavne a zhustne ešte viac. Potom ju dajte bokom z plameňa, nalejte do foriem na ľad a vložte do chladničky. Stuhnuté cukríky stačí vyklopiť a zjesť.
Med ako súčasť liečby
Čoraz viac ľudí inklinuje k alternatívnejším spôsobom liečby, spolieha sa na dary prírody, med nevynímajúc. Ten je osvedčenou pomocou v boji s kašľom i bolesťami hrdla. Skúste nepríjemné ťažkosti zahnať popíjaním tohto nápoja. Pripravte si 1 žĺtok, 1dl mlieka a jednu polievkovú lyžicu medu. Zmes poriadne zmiešajte, mlieko ale predtým zohrejte. Hrdlo si oviažte teplou šatkou a nápoj po malých dúškoch vypite.
Med sa vám zíde aj ako pomoc proti kašľu. Vezmite si 250 g medu, 2 hrste čerstvých listov skorocelu a 100 ml vody. Umyté listy skorocelu rozmixujte s medom a vodou. Následne zmes povarte na miernom ohni, kým sirup zhustne. Deťom podávajte tri razy denne, no maximálne jednu polievkovú lyžicu. Mamičky ju zvyknú premiešať v čaji.
Vyživí suché pery
Sprievodným javom chrípkových a ďalších vírusových ochorení bývajú suché pery. Prvou pomocou na ich výživu a hydratáciu môže byť zázračný med. Kvalitný med, ideálne priamo od včelára, disponuje silnými antibakteriálnymi a protizápalovými účinkami. Potrite si ním suché pery viackrát denne a zakrátko pocítite úľavu.
Porazte nespavosť aj urologické ťažkosti
Má vaše dieťa ťažkosti so spánkom? Opäť dôvod siahnuť po mede. Postačia dve čajové lyžičky kvalitného medu, zopár mletých klinčekov a 250 ml teplého mlieka. Do pohára teplého mlieka pridajte med, klinčeky a dôkladne rozmixujte. Nápoj treba piť pomaly, najlepšie tridsať minút pred spaním.
Dôležité upozornenie! Pridaním medu do horúceho nápoja (45-50 ° C) sa ničia jeho účinné látky. S jeho pridaním do tekutín preto počkajte, kým nápoj mierne vychladne.
Aby mal med, ako súčasť liečivých nápojov, zmienené účinky, dôležité je nepodceniť výber. V obchodoch dostať kúpiť aj falošný med. Ten spotrebiteľov láka nižšou cenou. Skôr, než si med vložíte do nákupného košíka, všimnite si jeho konzistenciu. Hustý med s podielom vody do18 percent odzrkadľuje jeho kvalitu. Do nepravého medu sú pridávané cukrové sirupy, kukuričný sirup, melasa a iné prísady. Organický med sa nevyrába v továrňach. Väčšina medov na trhu je, žiaľ, riedených.
Overte si jeho pravosť
Ak patríte k nadšeným konzumentom medu, ktorí si potrpia na najvyššiu kvalitu, tieto triky zrejme poznáte. Vám ostatným prezradíme hneď tri:
- Dajte si kvapku medu na palec a okamžite zistíte, či sa lepí alebo nie. Čistý organický med by mal byť lepkavý.
- Vložte do pohára s vodou lyžicu medu. Falošný med sa rozpustí rýchlo, no čistý klesne ku dnu.
- Pravý med je horľavý. Umiestnite suchú zápalku na med a pokúste sa ju zapáliť. Ak sa zápalka rozhorí, med je naozaj čistý.
Viete, prečo sa nekazí?
Možno sa vám už stalo, že ste v tajných domácich zásobách našli starší pohár s medom, na ktorom sa čas vôbec nepodpísal. Dôvodom je nízke pH medu, ktoré ničí baktérie. Ďalšou príčinou je viazaná voda, čo znamená, že sa k nej baktérie nedostanú a nemajú podmienky na postupné rozmnožovanie. Určite ste však spozorovali cukornatenie medu. Nebojte sa ho. Ide o estetickú chybičku, ktorú odstránite prehriatím celého pohára medu vo vodnom kúpeli.