Nie je tomu tak dávno, kedy sa chute z rôznych kútov sveta začali zakrádať aj do slovenských kuchýň. Najprv sa u nás usadili talianské pizzerie, neskôr sme spoznali výraznú vôňu rýchleho občerstvenia a ázijské špeciality tiež nenechali na seba dlho čakať. No zdá sa, že po tomto jemne experimentálnom období opäť začíname objavovať chute tradičných slovenských jedál. Viete si ešte spomenúť na nebeské tvarohové guľky od babky? Pripravte ich aj svojim ratolestiam podľa overeného receptu. No predtým si povedzme niečo aj o špecifikách slovenskej gastronómie.
Zemiaky naše každodenné
Ak sa vám pred očami práve zjavil šťavnatý granadírsky pochod s kyslou uhorkou v školskej jedálni, vyberte sa vo svojich spomienkach trochu iným smerom. Nejak sme zabudli na to, že jednou z najdôležitejších základných ingrediencií našich domácich jedál sú zemiaky. Veď sa len pozrime na bryndzové halušky, ktoré sa považujú za naše národné jedlo. Tešia sa z mimoriadnej popularity aj medzi turistami navštevujúcich našu malú krajinu, a pritom ich príprava je naozaj jednoduchá. No z jedálnička našich predkov nemohli chýbať ani zemiakové pirohy, zemiaková placka, zemiakové lokše, zemiakový prívarok alebo len jednoduché pečené zemiaky.

Rozhodli sme sa, že my vás naučíme, ako sa pripravujú vyprážané pirohy. Zabudnite na zákaz zemiakov v zmysle pravidiel moderných diét. Je pravda, že sú plné škrobov, no tie sú výživné, plné vitamínov. Táto jednoduchá a bežne dostupná plodina je mimochodom bohatá aj na vitamín C a rôzne stopové prvky, napríklad draslík, železo, zinok, horčík a ďalšie. Nie je síce jedno, ako zemiaky konzumujeme, no raz za čas si každý dospelý aj detský mlsný jazýček zaslúži nejakú vyprážanú pochutinu.
Vyprážané zemiakové pirohy
Ingrediencie:
1 | kg | zemiaky |
100 | ml | mlieko |
60 | g | maslo |
300 | g | múka (polohrubá) |
1 | ks | vajíčko |
1 | ČL | soľ |
125 | g | bryndza |
1 | balenie | kyslá smotana |
|
|
|

Postup
Ošúpané a nakrájané zemiaky uvarte v slanej vode. Zmiešajte ich s maslom a mliekom tak, aby ste dostali mäkkú hmotu (kašu). K 3/5 zemiakov pridajte múku, vajíčko a soľ, a pripravte cesto. Vyvaľkajte ho a nakrájajte na štvorce. Do zvyšných zemiakov pridajte bryndzu. Touto zmesou naplňte štvorčeky, tie zlepte a vypražte dozlata.
Kapusta je zdravá. Ale aj tradičná
V predchádzajúcej časti tohto článku sme spomínali, že zemiaky sú nielen chutné, ale sú bohatým zdrojom rôznych prospešných látok, napríklad vitamínu C. No naši starí rodičia blahodarnú kyselinu askorbovú počas chrípkovej sezóny hľadali v sudoch, a to konkrétne v kyslej kapuste. Kvasenie zeleniny nie je typickou metódou len stredoeurópskej kuchyne, veď napríklad bežnou prílohou sushi je kvasený zázvor.

Jediná hlava kapusty skrýva v sebe mnoho zdravia aj v surovom stave. Draslík je prospešný pre srdce, vápnik pre zuby a kosti, zatiaľ čo železo a zelené rastlinné farbivá pomáhajú pri krvotvorbe. Vysoký obsah vlákniny zároveň stimuluje trávenie, urýchľuje posun črevného obsahu, čistí organizmus a tiež zvyšuje obranyschopnosť organizmu. Je výbornou potravou aj pre diabetikov.
Prílohu z kapusty viete pripraviť až neuveriteľne jednoducho: kapustu nakrájajte, osoľte, vyložte na tanier a zdravú, chrumkavú alternatívu hranoliek máte hotovú. Ani typická vianočná kapustnica nepatrí medzi komplikované jedlá. Najmä ak ju pripravíte v tzv. pôstnej alebo vegetariánskej verzii. Tú zvládnu aj začínajúce kuchárky.
Kapustnica
Ingrediencie:
2 1 | kg k | kyslá kapusta cibuľa |
1/2 | l | mlieko |
3/4 | l | kyslá smotana |
1 | KL | korenie |
1 | ČL | červená paprika |
2 | l | voda |
|
| sušené hríby cesnak |
|
|
soľ
múka na zátrepku
|
(V niektorých oblastiach Slovenska nevyhnutnou ingredienciou kapustnice sú aj sušené slivky.)
Postup
Kyslú kapustu a obarenú zmes sušených hríbov dajte variť do vody. Medzitým na panvici na masle opražte cibuľu, pridajte cesnak (pokojne aj 10 strúčikov), korenie a červenú papriku. Takto získanú zmes zamiešajte do kapusty. Z kyslej smotany a múky pripravte zátrepku a vlejte ju do kapusty. Polievku varte do preferovanej hustoty.
Sladké opojenie na tradičný spôsob
Charakteristikou našich oblastí je to, že sladké jedlá neservírujeme iba ako dezerty, ale dôležité miesto majú aj medzi hlavnými chodmi. Zdá sa, že na pôde gastronómie sme veľmi kreatívni: pirohy milujeme na rôzne spôsoby. Podľa toho, čo máme v chladničke. Bryndzu alebo lekvár, je to jedno, slovenskí kuchári sa vynájdu vždy.
Ak sa rozhodnete pre prípravu kapustnice podľa predchádzajúceho návodu, výborne sa k nej bude hodiť obľúbená klasika voňajúca detstvom: tvarohové guľky. Môžete ich podávať iba so strúhankou, no aj s ovocnou polevou (najlepšie pripravenú z plodov priamo zo záhrady). Tí najväčší pôžitkári môžu toto kombo vylepšiť aj s čokoládovou penou alebo posýpkou. Zaujímavýrecept na tvarohové guľky so strúhankou a slivkovou omáčkou sme našli na stránke Sisters Bakery.

Koláče ako od babky
Na Slovensku sa väčšina sviatkov točí okolo jedinej ústrednej otázky: „Koľko koláčov upečieme?“ Ak sme doteraz zdôrazňovali skrytý zdravotný potenciál základných zložiek našich jedál, teraz by sme upozornili na výnimočné chute, ktoré nám môže závidieť celý svet. Ak hľadáte recepty na tradičné slovenské koláče, medzi výsledkami vyhľadávania budú prevažovať buchty, záviny a sladkosti z kysnutého cesta. Aj recept na kysnutý makový koláč s mrveničkou sme vybrali na stránke Sisters Bakery. Pre tých, čo milujú mrveničkové sladkosti, dávame do pozornosti celý zoznam takýchto koláčov na konci postupu.

Zdroj fotiek: freepik.com