Jedlá, ktoré konzumuje dojčiaca žena, má vplyv na zloženie materského mlieka. Pre jeho tvorbu sú nevyhnutné aj nasledujúce živiny. Pestrý jedálny lístok prináša nielen mamičke, ale aj dieťatku, množstvo pozitív.
Materské mlieko obsahuje všetky potrebné vitamíny a látky potrebné pre zdravý vývoj dieťaťa v prvých šiestich mesiacoch života. Ako zdôrazňuje spoločnosť HiPP, výživa v období dojčenia musí pokryť nutričné potreby matky a aj dojčeného bábätka. Dojčenie kráča v ruke so zvýšeným výdajom energie, živín, vitamínov a minerálov. Priemerný denný kalorický príjem matky by mal byť v období dojčenia o 500 kcal vyšší v porovnaní s netehotnou ženou. To, čo skonzumujete, ovplyvňuje pochopiteľne chuť materského mlieka. Takto sa dojčené bábätko zoznámi so širokou škálou chutí, a to je zároveň skvelá príprava na obdobie prikrmovania.
Dojčenie ako výhoda
K nesporným výhodám materského mliečka patrí fakt, že je vždy čerstvé a v primeranej teplote, čo nejedna žena ocení najmä počas noci. Začiatok dojčenia môže byť časovo náročný a hlavne nevyspytateľný. Niet divu, že veľa prvorodičiek si v samotných začiatkoch siahne na dno trpezlivosti. Podaktorým deťom vystačí krátke dojčenie, iné si potrpia na dlhšie a častejšie kŕmenie. Každá dojčiaca matka by mala dbať na pestrý a vyvážený jedálny lístok.
Produkty vysokej kvality
V súčasnosti čoraz viac matiek preferuje produkty z ekologického poľnohospodárstva. To sa zaväzuje k tomu, aby pri pestovaní neboli používané žiadne umelé hnojivá, postreky či karcinogénne pesticídy. Tieto chemické látky ničia burinu aj škodcov a zvyšujú tak produktivitu poľnohospodárskych výnosov. Otázkou ostáva, čo dokážu napáchať v našom organizme. Najrizikovejšou skupinou sú práve tehotné ženy, dojčiace maminy a malé deti. Častými prejavmi takýchto škodlivých látok bývajú rôzne druhy alergií, kožných ťažkostí, znížená imunita, neurodegeneratívne ochorenie či zmeny v hormonálnej rovnováhe systému.
Zvýšte príjem bielkovín
Príjem bielkovín by sa mal pri dojčení zvýšiť o 15 gramov denne. Danému množstvu zodpovedajú napríklad tri šálky nízkotučného mlieka denne. Výborným zdrojom bielkovín sú kyslomliečne výrobky, chudé mäso, vajcia aj strukoviny.
Železo
Železo je nevyhnutné pre tvorbu červených krviniek. Dojčené dieťatko má do šiestich mesiacov zásoby železa dostatočné. Po tejto dobe sa dopĺňa z postupne zavádzaných príkrmov.
Tuky zdrojom energie
Tuky predstavujú cenný zdroj energie a sú potrebné pre vstrebávanie vitamínov D, E, K, A. Dôležitý je hlavne príjem polynenasýtených mastných kyselín, obsiahnutých v rybom tuku, kvalitných rastlinných olejoch a výrobkoch z nich vyrobených.
Jód
Jód je potrebný pre správnu funkciu štítnej žľazy a psychomotorický vývoj dieťaťa. Zdrojom jódu sú morské ryby a jódovaná soľ. Tehotné a dojčiace matky majú jódu skôr nedostatok. Tento prvok je vhodné, samozrejme po porade s odborníkom, dopĺňať formou výživových doplnkov.
Vápnik
Mlieko a mliečne výrobky sú základným a dostatočným zdrojom vápnika. Jeho obsah v mlieku je ale na príjme z potravy nezávislý.
Vitamín C
Dennú dávka vitamínu C potrebného pre podporu imunity, získate z konzumácie jedného pomaranča, grepu či papriky. Dostatok čerstvého ovocia a zeleniny je základom pestrého a vyváženého jedálnička. Niektoré druhy ale spôsobujú plynatosť, čo je pre dojčené bábätko nepríjemné. Každá mama však časom zistí, aké pokrmy nerobia jej bábätku dobre.
Myslite na dostatok tekutín
Pitný režim neradno podceňovať, obzvlášť v období dojčenia. Ideálne je napiť sa desať až pätnásť minút pred dojčením. Celkový objem tekutín by mal predstavovať zhruba 2,5 litra tekutín denne. Najlepšia je kvalitná voda, neperlivá minerálna voda, riedené džúsy, ovocné a bylinkové čaje (fenikel, aníz, rasca podporujú tvorbu materského mlieka). Absolútne nevhodný je tonik, alkohol, energetické drinky, kofeín i vody z neoverených zdrojov.