Prieskumy uskutočnené v posledných rokoch hovoria jasnou rečou. Každé piate dieťa medzi 6 – 12 rokom života má vyššiu hmotnosť, než je žiaduce. Môže za to najmä zlá životospráva, ktorá je však predovšetkým v rukách rodičov. Aj preto sa nasledujúce riadky zídu všetkým mamám a ockom bez rozdielu.
Na úvod začneme zaujímavou štatistikou. Ak majú nadváhu rodičia, existuje pochopiteľne vyššie riziko, že vyššou hmotnosťou budú trpieť aj ich potomkovia. Pokiaľ sú rodičia obézni, u detí medzi 6–12 rokom stúpa riziko obezity dokonca dvojnásobne. No v prípade dospievajúcich detí až päťnásobne!
Vyhnite sa najčastejším chybám
Na maličkostiach záleží! A pri stravovaní detí to platí dvojnásobne. Obmedzte, respektíve úplne sa vzdajte nasledujúcich zlozvykov a uvidíte, akú veľkú službu tým vašim ratolestiam urobíte.
- Opatrne so soľou i cukrom. Chuťové bunky malých detí sú mimoriadne citlivé a chute dokážu vnímať aj bez dochucovacích prostriedkov. Zbytočne neslaďte ani čaj a ďalšie nápoje.
- Aspoň do troch rokov života dieťaťa sa vyhýbajte plnotučným mliečnym výrobkom so zvýšeným obsahom bielkovín.
- K zvyšovaniu hmotnosti vedie i pravidelná konzumácia fast foodov. Ak ho dieťaťu predsa len doprajete, malo by v ten istý deň navýšiť porciu ovocia, zeleniny a vyhnúť sa ďalším tučným jedlám.
- Cukor nahraďte sušeným ovocím, cukrovinky najlepšie osladíte sušenými ďatľami a figami. Umelé sladidlá bývajú ako ingrediencia do detských jedál nevhodné.
- Bielu múku je možné čiastočne alebo úplne nahradiť celozrnnou a pohánkovou, výborne chutí i orechová.
- Ak trpíte alergiou, vajcia vymeňte za zemiakový alebo kukuričný škrob.
- Maslo kľudne vymeňte za rastlinné oleje alebo tuky. Rastlinné tuky s nižším obsahom tuku využijete skôr pri príprave nepečených dezertov, do pečených koláčov zvoľte radšej oleje s vyšším podielom tuku.
Zlé alternatívy
Počas noci každé dieťa vyhladne, je nesmierne dôležité doplniť mu prísun cenných látok a vitamínov nielen na raňajky, ale i na desiatu. V opačnom prípade mu hrozí nedostatok energie prejavujúci sa nesústredenosťou, podráždenosťou, slabším výkonom, bolesťou hlavy a celkovou malátnosťou. S týmito jedlami im ale zdravie na tanieri nezabezpečíte.
Sladký koláč bez pitia
Čo si budeme nahovárať. Ide o nešťastný typ potraviny, hoci pre deti určite lákavý. Áno, koláč na chvíľku zasýti, no energia dieťaťu dlho nevydrží a o chvíľku sa zas prihlási hlad. Ak už koláč, tak domáci s tvarohom a kúskami ovocia. Nevhodné sú napríklad i croissanty, keďže bývajú príliš mastné a ich energetická hodnota je viac ako vysoká.
Chlieb, maslo a salám
Bežná desiatová istota vo väčšine slovenských domácností nielen do školy, ale i na kúpalisko. No i tá má ALE! Chýba v nej totiž aspoň kúsok ovocia a zeleniny – zdroja vlákniny a vitamínov. Maslom a trvanlivou salámou dieťa prijíma do tela nevhodný tuk a nasýtené mastné kyseliny, ktoré patria v otázke zdravého stravovania na stranu nepriateľov.
Aká je tá správna?
Pestré, zdravé, chutné a na pohľad lákavé jedlo pre dieťa by malo obsahovať obilniny, zeleninu, ovocie, mliečne výrobky, povolený je i kúsok čokolády, no hlavne nezabúdajte na dostatok tekutín. Deti milujú sladkosti a ak im ich budete sústavne zakazovať, cestičku si k nim bez tak nájdu. Tabuľka kvalitnej čokolády, celozrnná sušienka alebo ovocný špíz v jogurte s pokvapkanou čokoládou, nenarobia žiadnu väčšiu šarapatu.
Tieto pochúťky si vaše deti zamilujú …
… o to viac, ak ich do samotnej prípravy zapojíte. Počas leta, keď sa žalúdok viac než inokedy poteší prísunu ľahko stráviteľných jedál, sú dané stravovacie tipy na nezaplatenie.
*mrkvový šalát s orechmi či tvaroh s ovocím
*u starších detí zarezonuje zeleninový šalát s tuniakom, vajíčkom a syrom
*ovocný šalát s vlašskými orechmi
*celozrnná bageta so syrom, plátkom šunky a paradajkou
*fit tyčinka bez jogurtovej polevy
*zeleninový špíz (cherry paradajky, mini mozzarella, pesto)
*tortilla naplnená podľa chuti kvalitnou šunkou, tuniakom a ľubovoľným množstvom zeleniny.
Alarmujúce riziká
Prečo je dôležité dbať na zdravé stravovanie detí? Aj táto otázka vám zrejme preblesla v uplynulých minútach hlavou. Tukové bunky vznikajú v detstve a ich množstvo závisí od genetickej výbavy, ale aj počiatočných stravovacích návykov. Ak svoje dieťa prepchávate nezdravými a tučnými jedlami, pestujete v ňom živnú pôdu pre nové tukové bunky.
Dodržiavať vyššie zmienené odporúčania odporúčame aj z dôvodu, že prejedanie sa a nadmerný prísun jedla ústí (aj) v prípade detí do množstva zdravotných peripetií. Za všetky spomeňme vysoký krvný tlak, vyššiu hrozbu cukrovky, kardiovaskulárnych ochorení a opuchov. Tučným deťom sa taktiež rovesníci posmievajú, čo vedie k narušeniu zdravého sebavedomia dieťaťa a zanecháva na ňom neraz psychické následky.
Recepty, ktoré si deti zamilujú:
Losos na pomarančoch a kuskus
Budete potrebovať:
- 4 filety lososa po 150 g
- 2 lyžice repkového oleja
- 1 pomaranč
- 1 citrón
- 3 lyžice masla
- 200 g kuskusu
- zmes orechov a semienok
- hrsť brusníc
- soľ a korenie, rozmarín, kôpor
- kúsok pomarančovej kôry
Takýto je postup:
Kuskus nechajte napobtnať v horúcej vode. Pridajte lyžičku masla, soľ a pod pokrievkou kuskus nasiakne pridanými surovinami. Na panvici opražte semienka a orechy, pridajte brusnice, pomarančovú kôru, kuskus, maslo a dôkladne premiešajte. Na oleji a zvyšku masla na panvici osmažte losos po stranách. Ochuťte šťavou z citróna, polovice pomaranča a rozmarínom. Zvyšnú polku pomaranča spolu s kôprom použite ako ozdobu.
Kokosové guličky
Budete potrebovať (na 30 gramov guličiek):
- 200 g polotučného tvarohu
- 200 g kokosu
- lyžicu medu
- dva bielky
- 30 vylúpaných mandlí
Takýto je postup:
Cesto pripravíte rozmiešaním tvarohu, dvoch tretín kokosu, ušľahaných bielkov a medu, prípadne agávového sirupu. Vytvorte guličky, obaľte ich vo zvyšnom kokose a ozdobte mandľami.
Rybie krokety
Budete potrebovať:
- 600 g rybieho mäsa
- mleté čierne korenie
- vajíčko
- strúhanku
- 1 strúčik cesnaku
- 2 polievkové lyžice mlieka
- tuk
- soľ
Takýto je postup:
Rybie mäso bez kostí pomeľte, osoľte a okoreňte. Následne pridajte vajíčko, rozotretý cesnak, 2 polievkové lyžice strúhanky, mlieko a spolu premiešajte. Z pripravenej zmesi vyformujte krokety, tie obaľte strúhankou a na rozpálenom tuku vypražte.
Sladké zemiaky
Pre detí ide o jednu z najobľúbenejších pochúťok. Zo sladkých zemiakov dokážete pripraviť výživnú kašu, zdravé chipsy, koláče, výborne chutia zapečené, prípadne len uvarené s čerstvou petržlenovou vňatkou. Sladké zemiaky sú odporúčané ako skvelá potravina pri rýchlom životnom štýle, redukciách váhy, dobre ich znášajú ľudia s histamínovou intoleranciou, celiakiou a pochutia si na nich aj tie najvyberavejšie deti.
Ak vám chýba tá pravá inšpirácia, pozrite si skvelú web stránku. Nájdete na nej 7 instagramových profilov zameraných na zdravé stravovanie detí. Už na prvý pohľad recepty vyzerajú viac než lákavo. No povedzte, kto by takým dobrotám odolal?
Viac zaujímavých článkov nájdete na našom BLOGU.