Štatistiky sú neúprosné. V našich končinách má päťročné dieťa v priemere takmer štyri zubné kazy a iba necelá tretina detí sa môže pochváliť zúbkami bez jediného kazu. Navyše, pokazené zúbky ostávajú neraz neošetrené.
Prvý detský zúbok nie je len dôvodom k radosti, ale tiež ku kúpe prvej zubnej kefky. Od tohto dňa treba zúbkom venovať pravidelnú starostlivosť.
Pätoro správneho ošetrenia
- Primárne sa snažte zabrániť tvorbe zubného povlaku. Urobíte tak dôsledným čistením zubov, a to už od prerezania toho prvého. Zo začiatku čistite zúbky navlhčenou handričkou alebo vatičkou po každom kŕmení. Po prerezaní stoličiek prejdite na detskú kefku, pastu používajte zhruba od dvoch rokov dieťaťa.
- Je dôležité vybrať správny typ kefky a pravidelne ju obmieňať.
- Zubná pasta by sa mala používať detská (je jemnejšia, obsahuje menšie množstvo fluóru a deťom lepšie vonia i chutí). Na jedno čistenie použite množstvo veľkosti hrášku.
- Najmenším deťom čistia zúbky rodičia, od 2-3 rokov je možné začať s nácvikom čistenia, avšak rodičia by mali samozrejme asistovať.
- Zuby sa majú čistiť dva razy denne (ráno po raňajkách a večer po večeri) počas 2 – 3 minút, hoci dôležitejší ako čas je technika čistenia. Po tom večernom by už deti nemali nič jesť (ani jabĺčko, piť čaje a sladené šťavy).
- Ak sa vám nedarí motivovať dieťa k čisteniu zúbkov, skúste si pomôcť pesničkami, riekankami alebo rozprávkami o zúbkoch, kazoch či zlých červíkoch, ktorí ničia zuby.
Aj mliečne zúbky sú dôležité
Podaktorí rodičia sa mylne domnievajú, že o mliečny chrup nie je potrebné sa starať, keďže ho i tak nahradí chrup stály. Opak je pravdou. Áno, mliečne zúbky sú len dočasné, no pre budúci vývoj chrupu majú veľký význam. Deti sa nimi učia hrýzť, ovplyvňujú výslovnosť i tvar čeľusti a tváre. Dbajte o ne rovnako starostlivo, ako neskôr o stále zúbky. Platí pravidlo, že kaziace sa mliečne zuby zvyšujú pravdepodobnosť, že stály chrup bude s pribúdajúcimi rokmi náchylnejší k poškodeniu.
Pitný režim a strava
Najčastejším dôvodom vzniku zubných kazov býva zlé čistenie zúbkov v kombinácii so sladkými potravinami. Tam spadá aj materské mlieko. Obsahuje totiž laktózu – cukor, ktorý je živnou pôdou pre baktérie zapríčiňujúce vznik zubného kazu. Venujte preto zvýšenú pozornosť starostlivosti o zúbky aj u detí dojčených dlhšie ako jeden rok.
Prevencia vzniku zubného kazu nespočíva iba v tom, koľkokrát denne, čím a ako deťom čistíte zuby. Podstatné je, čo im dávate jesť a piť. Strava by mala byť pestrá. Pre správny pitný režim je ideálna obyčajná voda alebo nesladený čaj. Keď má dojča zúbky, dávajte mu jedlo, ktoré môže hrýzť a nelepí sa toľko na zúbkoch, ako povedzme sladké kaše. Čím dlhšie má dieťa sladkosť v puse, tým rastie riziko vzniku zubného kazu. Nezáleží vôbec na tom, či ide o čokoládu alebo dojčenskú fľašu so sladkým čajom.
Veľmi podobné je to aj pri pití ochutených limonád, ovocných štiav a džúsov. Ak dieťa dostane limonádu či džús výnimočne, nejde o žiadnu tragédiu. No v prípade, že daný typ nápojov konzumuje pravidelne a počas celého dňa, rastie predpoklad narušenia zubnej skloviny a vzniku zubného kazu. Sladkosti dávajte deťom iba v obmedzenom množstve, ideálne po hlavnom jedle. Po každej maškrte je vhodné zúbky vyčistiť alebo aspoň vypláchnuť ústa vodou.
Nočný smäd
Ak má dieťa potrebu v noci piť, ponúknite mu iba čistú neperlivú vodu alebo detský čaj. Oboje zaženie smäd bez toho, aby došlo k vytvoreniu podmienok pre rozvoj zubného kazu.
Nápoje bez cukru
Aj tzv. light nápoje obsahujú sladidlá a kyseliny, ktoré menia pH v ústnej dutine. Ak dôjde k zmene pH v ústnej dutine, trvá 20 – 30 minút, kým sa prostredie zneutralizuje a navráti na normálnu hodnotu. Okamžitú neutralizáciu možno dosiahnuť vypláchnutím úst čistou vodou. Pri zmene pH v ústnej dutine (po vypití sladkých a kyslých nápojov) nie je vhodné bezprostredne vyčistiť zuby. Mechanické pôsobenie kefky poškodzuje oslabenú zubnú sklovinu.
Prvý raz k zubárovi
S dieťaťom by ste mali navštíviť zubára už počas prvého roka života. Neľakajte sa, zubný lekár nahliadne dieťatku do úst, aby posúdil, či vývoj prebieha tak, ako má. V neskoršom veku nevynechávajte preventívne prehliadky ani vtedy, ak je všetko zdanlivo bez problémov. Od dvoch rokov by na ne dieťa malo chodiť pravidelne, a to dvakrát ročne.
Neprenášajte svoje baktérie na deti
Častým zvykom mamičiek je, že pri kŕmení dieťaťa ochutnávajú jedlo z taniera jeho lyžičkou, napríklad kvôli teplote či chuti jedla. To nie je správne. Pokiaľ má rodič v ústach kazotvorné baktérie, môže ich potom preniesť aj na dieťa. Navyše, v jedle s teplotou ľudského tela sa baktériám výborne darí a ľahšie sa množia.
Nepestujte v deťoch strach
A na záver jedna dobrá rada. Nevyhrážajte sa deťom návštevou zubára. Reči o bolesti a trhaní zúbkov vám v konečnom dôsledku iba priťažia. Návšteva u zubára predsa nie je dôvod k ľútosti alebo strachu. Takúto asociáciu sa vám v budúcnosti nemusí podariť napraviť.